Det finns flera folkmusiktraditioner i Bohuslän..

Jag spelade upp för zornmärkesjuryn i Örebro i år. Det var första gången jag spelade upp och jag hade anmält mig för att spela låtar från Svarteborg på fiol. Det gick hyfsat tycker jag, och jag fick ta emot ett diplom från juryn. Men på diplomet stod ”för lovande spel av bohuslåtar”. Då blev jag lite konfunderad. Jag vill ju spela upp i svarteborgstradition, inte hela Bohuslän. I Bohuslän finns det mycket varierande folkmusik, t ex är det stor skillnad mellan Orust, Svarteborg och Hogdal för att nämna några.

När jag läser motiveringarna för andra så ser jag förutom landskapsnamn enbart byar från Dalarna, t ex Nås, Dala-Floda och Orsa. Jag vet inte om det bara har råkat bli fel på just mitt diplom eller om det bara är i Dalarnas fall som det går att spela upp inom en viss tradition?

Jag har mailat Zornmärkesnämnden med denna fråga och hoppas få klarhet. Annars är det läge att debattera detta tycker jag! Om jag någon gång i framtiden blir riksspelman vill jag vara det i svarteborgstradition, och inte på bohuslåtar i allmänhet. Dalarna är ju inte det enda landskapet med skillnader inom folkmusiken.

» Här finns en lista med alla årets utmärkelser med motiveringar.

» och här har jag en liten sammanställning över utmärkelser i bohustradition

2 svar på ”Det finns flera folkmusiktraditioner i Bohuslän..

  1. Juryn har nu svarat mig och skriver att de inte brukar ha ”starka formuleringar” på diplom, och att endast tre av de 21 diplomen som delades ut i år hade låtarnas ursprung angivet. Om traditionen är mycket etablerad, som t ex Bingsjötraditionen, kan det hända att en så exakt precision skrivs in.

    De skulle beakta mina synpunkter, det känns bra 🙂

    Jag fick inte klarhet i hur det går till vid de andra utmärkelserna, så jag skickar en följdfråga.

  2. Pingback: Zornmärkesdoktorand i Uppsala! | Julias folkmusikblogg

Kommentarer är stängda.